Epizód/1. Rész

A mostani vírus által generált helyzetben, nagyon sokat halljuk ezt a kifejezést, infúziós pumpa, infúziós pumpa használata.

Most tisztába tesszük, miért kapnak ennyire nagy hangsúlyt ezen készülékek általában és főleg most, a COVID tombolása idején.

Az infúziós pumpa használata lesz a témánk könnyen és érthetően.

 Cégünk sok évtized óta foglalkozik infúziós pumpákkal, hosszú évtizedeken át az Alaris infúziós pumpával, majd egy pár éve a Hedy Medical típusú infúziós pumpával. Mindig is preferáltuk a magas minőséget és a kornak megfelelő technológiákat, a felhasználóbarát megoldásokat.

 

Fontos tisztáznunk, hogy az infúziós pumpákat két nagy csoportba soroljuk:

  • az egyik a fecskendős infúziós pumpa vagy hosszabb nevén fecskendős gyógyszeradagoló infúziós pumpa, vagy gyakran használjuk még a perfúzor kifejezést is rá
  • a másik a volumetrikus infúziós pumpa vagy volumetrikus gyógyszeradagaló infúziós pumpa

 

Az infúziós pumpa használata során első lépés, hogy eldöntsük melyiket válasszuk. A fecskendős típust vagy a volumetrikus testvérét. Segítségünkre lehet a terápia pontos ismerete.

 Mivel a gyógyszeradagolás pontossága fecskendős infúziós pumpánál precízebb, ezért ha nagy pontossággal kell a gyógyszert ( pl. antibiotukomot) adagolni, akkor fecskendős infúziós pumpát használjunk! A fecskendős infúziós pumpa alkalmas egyes esetekben parenterális táplálásra is.

Amennyiben volumenpótlásra van szüksége a betegnek, magyarán a betegnek szüksége van plusz folyadékra bizonyos vitaminokkal és gyógyszerekkel együtt, akkor helyezzük előtérbe a volumetrikus infúziós pumpát!

 

A két infúziós pumpa használata közt a következő különbség a hozzá tartozó fogyóanyag. A fecskendős infúziós pumpa nevéből fakadóan fecskendővel használható, a jelenleg gyártók majd minden márkájú fecskendőt beprogramoznak a készülékekbe, ezzel szemben a volumetrikus infúziós pumpák legtöbbje csak a gyártó által dedikált szerelékkel működnek pontosan. A szerelék mérete, funkciója a gyártó által meghatározott, lehet fényérzékeny, alacsony sorbititású. Kivételes az a készülék, ami nem igényel speciális szereléket.

A fecskendős infúziós pumpa felhasználási területei: Intenzív osztályok, Aneszteziológiai osztályok,Sürgősségi osztályok, Belosztályok, Kardiológiai osztályok, Sebészet, Gyermekosztályok, Onkológiai osztályok, Haematológiai osztályok, Traumatológiai osztályok

A volumentrikus infúziós pumpa felhasználási területei: Szülészeti osztályok, szülő szobák, Sürgősségi Osztályok, Addiktológiai Osztályok, Gyermekosztályok, Onkológiai osztályok, Haematológiai osztályok, Traumatológiai osztályok

 

Az infúziós pumpa használata több lépésből tevődik össze, ennek részletezését a következő cikkeink tartalmazzák.