A betegellátás során esetenként előfordul, hogy a beteg agresszív, az életveszélyes állapotot orvosló beavatkozást végletesen elutasító, zavart magatartást tanúsít az egészségügyi személyzettel szemben. A nem együttműködő viselkedés további egészségkárosodásokhoz, nem kívánatos eseményekhez vezethet.

Az egészségügyi ellátást végző intézmény elsődleges feladatai közé tartozik, hogy a beteg testi és lelki egészségét megóvja, a további egészségkárosodásokat megakadályozza. Ennek okán az egészségügyi törvény rendkívül szigorú szabályozások, valamint a betegjogok legmagasabb szintű figyelembevétele mellett lehetőséget biztosít bizonyos korlátozó intézkedések bevezetésére.

Amennyiben a pszichikai korlátozás nem vezet célra, úgy további korlátozó intézkedésekre lehet szükség.
A fizikai korlátozás szükségessége esetén a legfőbb cél a beteg egészségügyi állapotának javítása. Szem előtt kell tartani a veszélytelen, az emberi méltóságot nem sértő ellátást, továbbá az ápoló és gyógyító személyzet biztonságát egyaránt.

A megfelelő rögzítés a szükséges mértékű mozgásszabadság lehetővé tételével megvédi a pácienseket azoktól az esetleges sérülésektől, amelyek a nem megfelelő testpozícionálás miatt fordulhatnak elő.

A hatékony és puha belső borítással, párnázással ellátott Biomatrix mágneses gyorsrögzítőkkel rendelkező betegrögzítő hevederek különböző méretben és több teströgzítési formában érhetők el. Egészségügyben dolgozók tapasztalatai szerint a leggyakrabban alkalmazott boka- és csuklórögzítési eszközök mellett további testtájak rögzítésére is szükség lehet, úgy mint a mellkas, has, combok területe.